La Kataluna Antologio (L’Antologia Catalana)

L’esperantisme, que s’extengué ràpidament per Europa el primer terç del segle XX, no va trigar gaire a arrelar a Catalunya. A la multitud de grups que es crearen al nostre país, aviat s’afegí una gran quantitat de publicacions i una notable creació literària en i al voltant de l’esperanto. Tan és així que l’any 1925 va aparèixer la Kataluna Antologio, una mostra-recopilació d’obres d’autors catalans il·lustres com ara Ramon Llull, Ausiàs Marc, Joanot Martorell, Jacint Verdaguer, Àngel Guimerà, Joan Maragall, Santiago Rossinyol, Prudenci Bertrana o Víctor Català, entre d’altres.

La Kataluna Antologio, amb més de 50 autors i 140 mostres de prosa i poesia, va ser considerada en el seu moment una obra model en la que s’inspiraren altres països per fer les seves pròpies antologies. El llibre va ser el resultat de la incansable feina de traducció i recopilació d’en Jaume Grau i Casas (Barcelona 1896, València 1950).

El Museu d’Esperanto de Subirats conserva alguns exemplars d’aquesta obra emblemàtica de l’esperantisme català. També podem veure una foto de la segona edició visitant la galeria d’en Josep M. Serrano.

L'Antologia Catalana

Advertisements

2 Respostes

  1. […] del SAT i que esperem tingui tanta repercusió en el món esperantista com la que va tenir la Kataluna Antologio el […]

  2. […] català a l’esperanto tenen una llarga història, amb el punt d’inflexió que va representar la Kataluna Antologio de 1925, ben explicada al capítol de Francsc Poblet i Hèctor Alòs a la seva Història de […]

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: