El primer congrés dels catòlics esperantistes

cliqueu per engrandir

Al llarg de la història es pot copsar la transversalitat del moviment esperantista, és dificil trobar una branca de les inquieuts socials i humanes en la que l’esperanto no hagi estat present en algún grau. Dins d’aquest mosaïc, avui portem un fragment corresponent als catòlics esperantistes. L’abril de 1910, els esperantistes catòlics van organitzar el seu primer congrés internacional, a la ciutat de París. Per aquelles dates s’havia fundat la Katolika Unuiĝo (Unió Catòlica), amb l’objectiu de difondre l’esperanto entre els catòlics i servir al catolicisme a través de l’esperanto.A Catalunya ben aviat es fundà la Kataluna Ligo de Katolikaj Esperantistoj (Lliga Catalana de Catòlics Esperantistes), que tenia la seva seu al carrer de Portaferrissa de Barcelona.

Al congrés hi participaren 700 persones pertanyents a 14 països. Catalunya hi aportà 60 congressistes, entre ells l’arquebisbe de Tarragona, el bisbe de Barcelona i els grups Espero Kataluna, Espero Priorata, Joventut Catòlica, Esperanta Akvofalo, Acción Social Popular, Esperanta Nesto i altres.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: