Èxit de la inauguració de la nova exposició del Museu

Inauguració de la nova exposició del MES (3)

Dissabte 28 de gener, el Museu d’Esperanto de Subirats (MES) va celebrar l’acte d’inauguració de la nova exposició permanent que acull, “Una setmana d’estiu després de la Setmana Tràgica”, centrada en la celebració durant uns dies de setembre de 1909 a Barcelona, del Vè Congrés Universal d’Esperanto, amb l’assistència de més d’un miler d’esperantistes de diverses procedències.

La inauguració va comptar amb la presència de l’historiador i ex -polític d’àmplia trajectòria, Sr. Antoni Dalmau, que situà el context del Congrés després de les tibantors esdevingudes a Barcelona i altres ciutats del país durant la Setmana Tràgica. Al mateix temps, Dalmau destacà la importancia del fons del museu subiratenc, expressant el seu suport a qualsevol iniciativa que pugui sorgir en favor de la seva preservació.

Seguidament, hi intervingueren un dels comissaris, Sr.Rafael Hernández, i el regidor de Cultura de Subirats, Sr. Lluís Ràfols, així com l’alcalde del municipi, Sr. Pere Pons. Hernández donà algunes pinzellades sobre els principals temes tractats a l’exposició així com la motivació que el portà a ell i a Josep Tubau, l’altre comissari, a tirar endavant la mostra.  Per la seva banda, el regidor de Cultura de Subirats, glossà una de les figures més importants del Congrés, així com un dels seus principals artífex, Frederic Pujulà. Pujulà, destacat catalanista al que unia una estreta amistat amb Llàtzer Zamenhof, cregué que l’esperantisme podría ser una excel.lent via de difusió de les inquietuds de la cultura catalana arreu. Tant el Sr. Lluís Ràfols, com l’alcalde de Subirats, Sr. Pere Pons, mostraren el seu interés per destacar la singularitat d’un espai com el del Museu i expressaren el neguit de l’Ajuntament per cercar una ubicació prou accesible que garanteixi la digna conservació del fons esperantista creat pel Sr. Lluís Hernández.

Per imprevistos de darrera hora, l’acte no va poder comptar amb la presència de l’historiador Sr. Francesc Poblet, autor d’una obra centrada en descriure i estudiar l’impacte del Vè Congrés Universal d’Esperanto a Barcelona. Tampoc hi va poder assistir un dels principals impulsors i comissari de la mostra, Sr. Josep Tubau.

Un nodrit grup d’assistents pogueren gaudir de la presentació així com recórrer i consultar els diferents plafons expositius i materials que configuren l’exposició. Aquesta serà visitable tots els dissabtes i diumenges a les 13h, podent –se concertar altres horaris alternatius durant el cap de setmana. Més informació: 93.899.34.99 o bé a info@museuesperanto.org

El Museu d’Esperanto de Subirats vol agrair especialment la tasca duta a terme pels comissaris de l’exposició, així com la bona rebuda que ha tingut en els dos primers dies d’obertura al públic, en el marc de la Festa Major de Sant Pau d’Ordal. De la mateixa manera, cal remarcar la col.laboració d’arxius i altres institucions locals com l’Ajuntament de Subirats, el Patronat de Turisme de Subirats i l’Associació d’Amics del Museu d’Esperanto de Subirats (AAMES).

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: